Begynderkursus

Bliv biavler

- begynderkursus


Holbæk & Omegns Biavlerforening holder begynderkursus i biavl hvert forår.

På kurset bliver du undervist i teori og praktisk biavl, og du vil så at sige komme i mesterlære hos dygtige og erfarne biavlere igennem et helt "bi-år."


Vores skolebigård ligger i Nyvang i Holbæk. Kurset foregår primært mandag aften fra kl. 18.00 (varighed ca. 1½ time-2 timer). På kurset lærer du også om honning - og dens vej til honningglasset - via to høstdage.


Biavl bringer dig særligt tæt på naturen og mange får godt fat i øko-innovationen, efter de har fået kontakt til biernes verden. Biavl er en spændende og samfundsnyttig hobby, hvor du er med til at bevare vores vigtige bestøvere - og ja, du er med til at bestøve Danmark! Bestøvningen af vores fædreland, er grundlag for meget af det der ligger oppe over. 


Vi hjælper dig med viden om dragt, handsker og udstyr og hvor det kan købes - på introduktionsdagen der afholdes i marts måned. Så lad være med at anskaffe dig alt muligt udstyr - for vi vil gerne hjælpe dig med at købe noget ordentligt, og her kan du bruge vores erfaring - og undgå vores begynderfejl.


Der opkræves et deltagergebyr på kr. 800,-/person, som deltager i begynderkurset. Du skal selv anskaffe dig en bidragt og handsker - for at kunne deltage. Vi har nogle få dragter som vil kunne lånes og nogle handsker der kan købes, Vi beder venligst om at handskerne du bruger i vores bigård - KUN bruges i vores bigård så der ikke uforvarende spredes evt. bi-sygdomme.


Send en mail til bestyrelse@holbaekbiavlere.dk, med en kort beskrivelse af hvorfor du ønsker at blive biavler - vi vil også gerne have dit telefonnummer, så vi kan kontakte dig telefonisk vedr. optagelse.


Foreningen kan hjælpe dig med information om hvordan du selv anskaffer dig bier og udstyr. Spørg formanden hvis du ønsker at anskaffe dig bier i forbindelse med kurset, så vi sikrer dig en god begyndelse. Som med alle hobbyer er der en del investeringer der skal foretages - når du begynder at anskaffe dig bier.


Begynderkursus 2021 OPDATERET 25.02.2021: Vi er desværre fuldt booket på vores 2021 hold, men skriv dig på til næste års kursus der begynder i foråret 2022.


Medlemsskab af foreningen kan vente

Betaling af deltagergebyr til vores begynderkursus, betyder ikke at du indmelder dig i vores biavlerforening.. Der er forskel på at være på begynderkurus, og være medlem af vores biavlerforening. Det er ikke nødvendigt at være medlem af foreningen for at deltage i kurset.


Anskaffer du dig bier imens du går på vores begynderhold, anbefaler vi at du også melder dig ind i foreningen. Du vil under kurset blive oplyst om de mange fordele du får som organiseret biavler. - som medlem af Danmarks Biavlerforening - og Holbæk & Omegns Biavlerforening. Et medlemsskab af disse to foreninger koster pt.samlet kr. 810,00 årligt Der er ofte ca.½ pris hvis du melder dig ind i sensommeren. Et medlemsskab giver så meget igen!
Om at være på begynderkursus


Marias erfaring...


Om Maria

41 år og bor på en nedlagt landejendom mellem Holbæk og Kalundborg. Maria bor sammen med sin mand og deres to drenge på 10 og 13 år. Til dagligt arbejder Maria på Holbæk sygehus som bioanalytiker.


Hvorfor ville du gerne være biavler?

Fordi jeg elsker naturen og er fascineret af tanken om selvforsyning. Jeg har mange frugttræer og buske, som jeg gerne vil have bestøvet. Jeg elsker honning og jeg ville gerne prøve at lave produkter af bivoks.


Hvad fik du ud af at være på begynderkursus i Holbæk & Omegns Biavlerforening?

Da jeg besluttede mig for at jeg ville være biavler, tilmeldte jeg mig begynderkurset i Holbæk & Omegns Biavlerforening. Jeg havde rigtig mange spørgsmål til denne nye verden, men jeg fik svar på dem alle igennem de dygtige undervisere. Kurset startede med teori undervisning, som gav en god basis viden. Efterfølgende fik vi praktisk undervisning i skolebigården en gang om ugen og her lærte jeg hvordan jeg skulle passe bier, så jeg efterfølgende kunne gå hjem og prøve det af på mine egne bier. Honning høsten var også noget af det jeg var spændt på om jeg kunne finde ud af. Men dette lærte vi også i biavlerforeningen i form af fælles honning høst dag.
Men det var ikke kun til møderne jeg fik råd og vejledning. Flere gange har jeg haft brug for et råd eller en vurdering af en erfaren biavler og hver gang har jeg fået hjælp telefonisk enten af underviserne eller af en foreningens andre medlemmer. Hjælpen er aldrig langt væk i HOB. Der er en tryg og varm stemning i foreningen, hvor man føler sig velkommen og her er ingen spørgsmål dumme.


Hvad er det bedste ved at være nyere biavler?

Det bedste ved at være ny biavler er begejstringen for denne nye verden. Når jeg er ude og gå en tur har jeg flere gange taget mig selv i at tænke: ih sikke nogle skønne blomster, så er der mad til bierne.
Bierne er så fascinerende og jeg nyder at se dem flyve rundt og samle pollen og nektar i havens blomster. Jeg synes allerede, jeg kunne mærke på mængden af min frugthøst i år, at blomsterne er blevet bedre bestøvet.
Og så er det jo rigtig dejligt at høste sin egen honning. Og den blev så populær hos venner og bekendte at jeg hurtigt fik udsolgt årets høst.